RAKOUSKO SE KVŮLI PŘÍDAVKŮM NA DĚTI PRO ČECHY OBRÁTILO NA SOUD EU

Rakouský soud se obrátil na Soudní dvůr Evropské unie s dotazem, zda je v souladu s unijním právem takzvaná indexace přídavků na děti pracujících cizinců. Upozornilo na to dnes české velvyslanectví ve Vídni. Rakousko od 1. ledna 2019 snížilo přídavky na děti cizinců, kteří sice v zemi pracují, ale jejichž potomci žijí ve vlasti. Od tohoto opatření si Vídeň slibovala finanční úspory, ty ale nakonec nebyly tak velké, jak se předpokládalo.

Dotaz na soulad s unijním právem podal Spolkový finanční soud na základě stížnosti české pendlerky, které se opatření dotklo. K případu rakouský soud uvedl, že Češka žije se dvěma dětmi a jejich otcem v Česku a že do Rakouska dojíždí za prací pouze ona. Do prosince 2018 dostávala na rodičovském příspěvku a díky daňovému zvýhodnění na děti celkem 374,80 euro (10.150 korun) měsíčně, od loňského ledna ale tato částka klesla na 232 euro (6300 korun).

Češka s indexací nesouhlasila, proto finanční úřad požádala o vyplácení plné sumy. To ale úřad odmítl. Případ letos v březnu převzal Spolkový finanční soud, který chce verdikt vynést až poté, co Soudní dvůr Evropské unie vydá zmíněný posudek.