Novozélandská policie vystěhovala protest proti očkování kolem parlamentu

Novozélandská policie tuto středu zahájila vystěhování antivakcinačních skupin, které již 23 dní protestují před Wellingtonským parlamentem, v rámci operace, při níž byly zaznamenány střety a která vyústila v nejméně 36 zatčení a tři zraněné policisty.

Stovky důstojníků byly nasazeny od úsvitu v centru Wellingtonu a setkaly se s odporem mnoha demonstrantů, kteří proti policistům používali hasicí přístroje, paintballové koule, hrábě a další předměty pro domácnost, uvedla policie v prohlášení.

Demonstranti také použili laserové ukazovátko proti vrtulníku úřadů, který přelétal nad oblastí.

Při zásahu, kde policie použila k represi demonstrantů pepřový sprej, byli tři policisté lehce zraněni, dva s oděrkami a jeden s nástřelem barvy.

Podle novozélandského policejního komisaře Andrewa Costera na tiskové konferenci ve Wellingtonu, kterou vysílalo Radio New Zealand, bylo v důsledku operace zatčeno 36 osob a také bylo odstraněno a zabaveno 15 vozidel a několik stanů.

Coster vysvětlil, že operace vystěhování byla provedena proto, že „dav se nyní méně soustředí na problémy protestu a více na konfrontaci“, stejně jako na potřebu „obnovit pořádek“ v centru hlavního města Nového Zélandu.

Antivakcinační skupiny, inspirované kanadským hnutím „freedom caravan“ a proti povinnému očkování, okupovaly od února oblast kolem parlamentu, především na protest proti opatřením uvaleným proti pandemii.

Nový Zéland, jehož vláda zavedla jednu z nejpřísnějších strategií proti covid-19 na světě s omezením, kdy bylo zjištěno jen málo případů, a přísným uzavřením hranic, které částečně pokračuje, od začátku pandemie nashromáždil přibližně 100 500 infekcí a 56 úmrtí.

Mezitím se očkovací kampani podařilo dokončit 95 % cílové populace.

Podle oficiálních údajů počet nakažených stoupá a tuto středu bylo potvrzeno více než 19 500 nových případů v zemi, kde se odhaduje, že vrcholu infekcí způsobených vznikem omikronové varianty bude dosaženo tento měsíc.

Vláda práce Jacinda Ardernová, která byla na začátku pandemie po celém světě oceněna za zvládání onemocnění covid-19, zahájila v pondělí znovuotevření mezinárodních hranic, ale omezila se pouze na Novozélanďany a obyvatele; a očekává, že v říjnu dokončí postupné znovuotevření pro všechny s vízem.