Více než 500 migrantů opustilo provizorní tábor v Calais. Uzavření nařídil ministr vnitra – zpravodajnm.cz

Francouzská policie v pátek na základě rozhodnutí úřadů vyklidila provizorní stanový tábor v Calais, kde žilo na 500 migrantů. Uprchlíky zejména ze Súdánu a Íránu odvezly autobusy do zařízení pro migranty jinde ve Francii. Uzavření tábora nařídil ministr vnitra na základě rozhodnutí soudu. Pomyslnou poslední kapkou pro soudní verdikt byla středeční rvačka v táboře, při které muselo zasahovat 50 policistů.

Podle francouzských nevládních organizací je vyklizení tábora jen odsouváním skutečného dlouhodobého řešení, píše AFP. Zhruba 300 policistů zahájilo evakuaci migrantů z hangárů v šest hodin ráno a skončilo před polednem. Podle úřadů v táboře žila také třicítka dětí a počet obyvatel provizorního městečka v posledních týdnech výrazně vzrostl. Několik osob z tábora policie zadržela, podezírá je z pašování lidí. „Tato okupace způsobila vážné narušení veřejného pořádku a veřejného klidu, zejména u 50 rodin z okolí,“ vysvětluje své rozhodnutí prefektura a zmiňuje také stupňující se problémy s veřejným zdravím“.

O zrušení tábora ve středu ministra vnitra žádala také starostka Calais Natacha Bouchartová a Xavier Bertrand, prezident regionu Hauts-de-France, na jehož území se tábor nacházel. Oba vyjádřili obavy, aby v Calais opět nevznikla „džungle“, jak se přezdívalo táboru zrušenému v roce 2016, kdy tam žilo až 9000 migrantů. Calais je přístavní město, jeden z nejčastějších výchozích bodů pro cestu do Británie. Provizorní stanové tábory v Calais a okolí vznikají opakovaně.